General purpose hall and exterior covered space, at the Parc du Tremblay in Champigny sur Marne

The installation of the construction overhanging the park site is intended to establish physical and visual links with the athletics stadium below, access to the park and the view towards the distant landscapes. Opposite the renovated athletics track, the facilities are laid out like the background of an antique theatre. In this system, the structure is not demonstrative. It does not use any sophisticated technology but each space, built with a traditional wooden structure, stands out through the themes treated such as thick window, window light, opacity and light. For this project the room (the function, programme element) is a built entity, an ordered segment of a construction system. The room is the starting point for the project. There is a close relationship between what supports and what is supported: this is building to hold a roof, make a shelter, come together for human activities. The structure of the roof of the general-purpose hall is built from a wooden structure underpinned by steel cables resting on circular section wooden columns. The roof is a surface structure, made from wooden glued cross panels. The horizontal surface of the roof is made rigid by the folds (wooden ribs) that enable the roof to be laid out while limiting the number of supporting points

Type
Housing and public building
Materials and construction systems
Concrete and prestressed concrete, Glass, Masonry, Steel frame, Wood frame
Location
France, France, Champigny sur Marne (FR-94)
Assignment
Feasibility study, Preliminary study, Structural design stages
Architect
CE A+I Jean-Marc Weill
Customer
Institution Interdépartementale du Parc du Tremblay
Associate Engineering Offices
Amount of work
2.1 M€
Surface
1010 ㎡
Photo credits
Renaud Dessade, C&E
Completion date
2017